Vuosikatsaus 2015
Jätehuolto kiinteistöillä

Jätehuolto kiinteistöillä

Asuinkiinteistöjen jätteet noudetaan kahdella eri tavalla LSJH:n toimialueella. Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa LSJH kilpailuttaa jätteenkuljettajan alueella, ja asukas tilaa jäteastian tyhjennyksen LSJH:n asiakaspalvelusta. Jäteastian tyhjennyshinnat perustuvat jätehuoltolautakunnan määräämään jätetaksaan. Kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa asukas tai isännöitsijä tilaa jäteastioiden tyhjennyksen alueella palvelua tarjoavilta jätteenkuljettajilta. Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jätteenkuljettaja laskuttaa asiakasta palvelusta oman hinnastonsa mukaan.

Käytössä olevat kuljetusjärjestelmät on merkitty kunnittain ja alueittain oheiseen karttaan.

Kartta: kuljetusjärjestelmät

LSJH:n toimialueella on yhteensä noin 128 500 asuinkiinteistöä, joista vakituisia on noin 93 500 ja vapaa-ajan kiinteistöjä noin 35 000. Kaikkien asuinkiinteistöjen käytössä on oltava jäteastia päivittäisille talousjätteille, jota Turun seudulla kutsutaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja Salon seudulla sekajätteeksi. Vapaa-ajan asunnolla jäteastia on oltava käytössä touko–syyskuun aikana. Kerros- ja rivitaloissa on lisäksi oltava astiat kierrätettäville jätteille jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Kunnan järjestämä jätteenkuljetus

Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä oli vuonna 2015 noin 78 000 asukasta ja 40 700 kiinteistöä. Jäteastiatyhjennyksiä oli 492 040 kpl. Hankalien kulkuyhteyksien päässä olevilla alueilla kuten saaristossa, jätteet kerätään aluekeräyksenä yhteisistä jäteastioista. LSJH ylläpitää aluekeräyspisteitä päivittäiselle talousjätteelle Kemiönsaaressa, Maskussa, Naantalissa ja Paraisten saaristossa. Osa aluekeräyspisteiden tyhjennyksistä hoidetaan huolto- ja yhteysaluksilla.

Jäteastioita myytiin asuinkiinteistöille 574 kpl, joista toimitettiin kotiin asti 365 kpl. Jätekatoksia uusittiin 77 taloyhtiössä. Asiakaskirjeitä lähetettiin 25 aiheesta, kuten Paraisten, Naantalin ja Maskun jätehuoltouudistuksista, biojätteiden keräyksen alkamisesta ja kaatopaikkajätteen keräyksen päättymisestä, kesäasuntojen jäteastioiden tyhjennysviikot, urakoitsijavaihdokset ja yhtiön fuusiosta. Jätemaksulaskuja lähetettiin yhteensä 137 147.

Vuonna 2015 polttokelpoisen jätteen keräys kilpailutettiin Mynämäessä ja Nousiaisissa sekä biojätteen keräys ja kuljetus Raisiossa, Naantalissa, Maskussa ja Kemiönsaaressa. Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa työskenteli vuoden aikana 10 kuljetusurakoitsijaa: Lassila & Tikanoja Oyj, Suez Suomi Oy, Kiinteistöhuolto M. Valkama, Turun Seudun Hyötykuljetus Oy, Lindqvist Trans, RenoNorden Oy, H.Koskinen Oy, Cedde Trans Kb, F:ma Transport F. Lindholm ja Transport Sundman Ab Oy.

Saariston jätehuoltouudistus

Paraisten Nauvon, Korppoon ja Houtskarin pääsaarilla vuosina 2013–2015 tehdyssä uudistuksessa siirryttiin aluekeräyksestä pääosin kiinteistökohtaiseen jätteen keräykseen. Naantalissa ja Merimaskussa vastaava muutos aloitettiin vuonna 2015. Kemiönsaaressa muutos toteutettiin jo vuonna 2009.

Jätteen aluekeräysastiat palvelevat nyt pääasiassa saarikiinteistöjä, joihin ei pääse autolla. Kiinteistökohtaisen ja aluekeräyksen alueet määritettiin kartalla Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräyksien hyväksymisen yhteydessä.

Muutos on vähentänyt aluekeräyspisteiden roskaantumista. Paraisten saaristossa lajitteluasemien kävijämäärät kasvoivat 40 % vuoteen 2014 verrattuna. Roskaantumista hillitsi myös suosituimpien pisteiden lukitseminen ja runsas tiedottaminen. Polttokelpoisen jätteen määrä myös pieneni, koska remonttijätteet päätyivät nyt niille kuuluvaan vastaanottoon eli saariston lajitteluasemille, kiertävään Siira-autoon ja Rauhalan jätekeskukseen.

Jätehuoltomääräykset uudistuivat vuonna 2015

Uudet jätehuoltomääräykset tulivat voimaan Salon seudulla 1.1.2015 ja Turun seudulla 1.3.2015. Turun seudulla kaatopaikkajätteen erilliskeräysvelvoite päättyi marraskuun lopulla. Vuoden aikana valmistauduttiin 1.1.2016 alkaneeseen biojätteen erilliskeräykseen.

Salon seudulla energiajätteen keräys päättyi taloyhtiöissä huhtikuun lopussa ja samalla kartongin keräys laajeni. Jätesäkkitelineiden tilalle tuli hankkia koneellisesti tyhjennettävä jäteastia. Myös kiinteistöjen yhteisten jäteastioiden eli kimppa-astioiden käyttöön tuli tarkennuksia. Taajamissa jäteastioiden tyhjennysväliä pidennettiin kahdesta viikosta neljään viikkoon ja tyhjennysväli voi olla jopa kahdeksan viikkoa, jos biojätteet kompostoidaan tai kerätään erikseen.

www.lsjh.fi/fi/kiinteiston-jatehuolto/taloyhtion-jatehuolto

Haja-asutusalueen lietehuolto

Viemäriverkoston ulkopuolella olevien kiinteistöjen sakokaivot on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa ja umpisäiliöt tarvittaessa. Tämä koskee myös kesämökkien lietekaivoja. Kemiönsaaressa sako- ja umpikaivolietteet kuljetetaan ulkosaaristoa lukuun ottamatta kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena ja lietekaivojen tyhjennyksistä sovitaan LSJH:n kanssa. Muissa kunnissa ja Kemiönsaaren ulkosaaristossa asukkaat sopivat tyhjennyksistä valitsemansa lietteenkuljettajan kanssa.

Sakokaivojen tyhjennysalueella on Kemiönsaaren pääsaarella, Rosala-Hiittisissä ja Högsårassa yhteensä 2 230 kiinteistöä. Tyhjennysten määrä ja jätevedenpuhdistamolle toimitetun lietteen määrä on tasaisesti kasvanut vuodesta 2013 lähtien. Vuonna 2015 tyhjennyksiä tehtiin noin 2 700 kpl ja kerätyn lietteen määrä oli noin 8 600 m3.

Julkisten palvelujen jätehuollon kehittäminen

LSJH tarjoaa kehittämisapua julkisten toimijoiden sekä yksityisten sosiaali-, terveys- ja koulutusalan yritysten jätehuoltoon. Palvelukonsepti sisältää jätehuoltokartoitukset, raportointipalvelut, konsultoinnin sekä koulutus- ja materiaalipalvelut.

Jätehuoltokartoituksia tehtiin vuonna 2015 kaikkiaan 70 kiinteistössä julkisella puolella. Niissä tarkasteltiin kiinteistöjen jätehuollon määräystenmukaisuutta, kustannustehokkuutta ja työturvallisuutta. Kiinteistöt saivat selvät toimenpidesuositukset havaittujen kehittämiskohtien kuntoon saattamiseksi. Alkuvuodesta 2015 kartoitettiin esimerkiksi lähes kaikki Ruskon ja Mynämäen kuntien omistamat kiinteistöt. LSJH oli myös mukana esimerkiksi suunnittelemassa turkulaisen uuden palvelutalo Kulkurinvalssin jätehuoltoa.

Info- ja neuvontamateriaaleja tuotetaan myös yksilöllisen tarpeen mukaan. Vuonna 2015 uudistettiin sosiaali- ja terveysalan jätteiden lajitteluohjetaulu sekä tehtiin erityisesti laitoskeittiöihin suunnattu lajitteluohjejuliste. LSJH:n jätteenkuljetuksen asiakkaat voivat hakea sähköisestä asiakasraportoinnista tietoa esimerkiksi kiinteistön jätehuollon kustannuksista ja kerätyistä jätemääristä. Vuoden 2015 lopulla sähköisessä asiakasraportoinnissa oli mukana noin 300 julkista kiinteistöä.

Muovisten hautauskynttilöiden keräyskokeilu Raision, Liedon, Naantalin ja Turku-Kaarinan seurakunnista talvikaudella 2014–2015 lisäsi materiaalihyötykäyttöä. Kynttiläjätettä kertyi 3 500 kiloa. Kokeilun perusteella keräystä jatkettiin myös syksyllä 2015 kahdeksassa Turun alueen seurakunnassa. Kerätyt kynttiläkuoret toimitettiin hyödynnettäväksi uusiomuovituotteiden valmistuksessa.

Noutopalvelu, remppakärryt ja talkoolavat

Kotitaloudet voivat tilata noutopalvelun lajitteluasemalle toimitettaville suurille esineille ja valmiiksi pakatuille jätteille. Jätteet noudetaan pakettiautolla asiakkaan luota. Vuonna 2015 tehtiin 272 noutoa. Yleisimmät kuljetettavat tavarat olivat sähkölaitteet ja huonekalut.

Peräkärryjä voi vuokrata jätekeskuksista. LSJH vuokraa myös talkoolavoja kodin ja pihan siivous- ja remonttikohteisiin. Lavan saa myös jaettuna lokeroihin. Lokeroidun lavan etuna on lajittelumahdollisuus, jolloin asiakas säästää jätekustannuksissa. Vuonna 2015 talkoolava toimitettiin 58 kohteeseen.