Vuosikatsaus 2015
Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus

Jukka HeikkiläLSJH on tehokas edelläkävijä

Yhdyskuntajätehuolto on muuttunut merkittävästi kahtena viime vuosikymmenenä. Jätteiden kaatopaikoille ja metsiin hautaamisesta on siirrytty jo lähes täydelliseen jäteresurssien hyödyntämiseen. Yhdyskuntajätteiden hyödyntämisen perustana ovat asukkaat, koska saavutetut tulokset perustuvat kierrätykseen kelpaavien materiaalien ja vaarallisten jätteiden syntypaikkalajitteluun. Tässä onnistumme toimialueellamme jo oikein hyvin, sen kertovat sekä kyselytutkimukset, että lopputähteeksi jäävän sekalaisen jätteen koostumustutkimukset.

LSJH:n strategia ja toimintapolitiikka nojaavat kolminaisuuteen: asukkaat, ympäristö ja työyhteisö. Resurssitehokkaat jätehuoltopalvelut luodaan yhteistyöllä. LSJH:n järjestämä neuvonta, hyvä asiakaspalvelu, helposti saavutettavat kierrätyspisteet sekä jätekeskusten ja lajitteluasemien monipuolinen toiminta helpottavat asukkaiden arjen jätehuoltoa.

LSJH:ssa sekalainen kierrätyskelvoton jäte hyödynnetään tehokkaasti energiaksi, kaukolämmöksi ja sähköksi. Tilastokeskuksen mukaan jätehuolto on kaikista toimialoista pystynyt vähentämään eniten kasvihuonepäästöjä. Jätehuollon kasvihuonekaasupäästöt pienenivät 53 prosenttia vuodesta 1990 vuoteen 2014. Turun seudulla alkoi jäte-energian hyödyntäminen jo vuonna 1980 Orikedon jätteenpolttolaitoksessa, jossa korvattiin jätteellä vuoden 2014 loppuun mennessä kivihiiltä yhteensä 570 000 000 kiloa.

Vaikka alueemme on kiertotalouden edelläkävijä, riittää haasteita jatkossakin. Lounaisesta Suomesta puuttuu seudullinen jäte-energiaratkaisu. Myös jätteiden uudelleenkäyttöä ja kierrätystä pitää kehittää edelleen. Esimerkiksi poistotekstiilien kierrättäminen on uudenlaista toimintaa. Tähtäämme laatukierrätykseen. Kerättäville materiaaleille on oltava todellista hyötykäyttöä ja jätteiden sisältämät haitta-aineet on pystyttävä poistamaan kierrosta. Kierrätys ja uudelleenkäyttö toimivat, kun teollisuus valmistaa laadukkaita tuotteita, joita asukkaat ostavat. Ratkaisut eivät siis tule yksin jätehuollosta, vaan tarvitaan useiden eri toimialojen ja kaikkien asukkaiden yhteistyötä.

Syksyllä 2015 toteutunut Turun Seudun Jätehuollon ja Rouskiksen fuusioituminen Lounais-Suomen Jätehuolloksi on malliesimerkki seudullisesta resurssitehokkuuteen tähtäävästä yhteistyöstä. Me LSJH:ssa tuotamme jätehuollon peruspalveluita toimialueemme asukkaille ja julkisille toimijoille. Olemme sitoutuneita, innostuneita ja työstämme ylpeitä.

Jukka Heikkilä