Vuosikatsaus 2016
Jätteen käsittely ja hyödyntäminen

Jätteen käsittely ja hyödyntäminen

Jätteet kierrätetään tai hyödynnetään energiana mahdollisimman tehokkaasti. LSJH vastaanotti jätteitä vuonna 2016 yhteensä 361 000 tonnia. Jätettä sijoitettiin kaatopaikalle vain 9 400 tonnia, mikä on 0,03 % vastaanotetun jätteen määrästä. Materiaalihyödynnetyn jätteen osuus vastaanotetuista jätteistä oli noin 67 %. Siitä suuri osa muodostui maa- ja kiviaineksista, jotka hyödynnettiin kaatopaikan rakenteissa.

Yhdyskuntajätteen hyötykäyttö yli 98 %

LSJH vastaanotti ja keräsi vuonna 2016 yhdyskuntajätteitä yhteensä noin 131 115 tonnia ja niiden hyödyntämisaste oli yli 98 %.  Hyödyntämiskelvoton osuus, noin 1 840 tonnia, sijoitettiin kaatopaikalle.

Muun muassa pakkausten tuottajavastuun myötä suuri osa erilliskerätyistä materiaaleista kulkee kiinteistöiltä ja keräyspisteistä suoraan kierrätysketjuun, joten niiden määrät eivät kirjaudu LSJH:n tilastoihin. Varsinais-Suomen ELY-keskus on arvioinut, että Lounais-Suomessa asumisesta ja julkisesta toiminnasta syntyneestä yhdyskuntajätteestä hyödynnettiin materiaalina 41 % vuonna 2014. Kierrätyksen osuus oli 31 % ja biologisen hyödyntämisen 10 %.  Kiinteistökohtaiset erilliskeräykset ovat sen jälkeen lisääntyneet ja pakkausmateriaaleja on kerätty entistä laajemmin Rinki-ekopisteissä, joten kierrätyksen voidaan arvioida edelleen kasvaneen vuoden 2014 tilanteesta. Myös biojätteen hyödyntäminen on lisääntynyt nopeasti Turun kaupunkiseudulla biojätteen erilliskeräyksen laajennuttua suurkeittiöistä ja kaupoista vähintään 20 huoneiston taloyhtiöihin.

Arviota materiaalihyötykäytön lisääntymisestä tukevat myös LSJH:n teettämät polttokelpoisen jätteen koostumustutkimukset vuosilta 2015 ja 2016. Tutkimusten mukaan lasi- ja kartonkipakkauksia sekä metallia kierrätetään yhtiön toimialueella aiempiin tutkimuksiin ja valtakunnalliseen keskiarvoon verrattuna yhä enemmän.

LSJH vastaanotti erilliskerättyä biojätettä vuonna 2016 noin 7 500 tonnia, mikä oli noin 50 % edellisvuotta enemmän. Biojätteet toimitetaan Biolinja Oy:n biokaasulaitokseen, jossa niistä tuotetaan energiaa ja ravinteita. Ne polttokelpoiset jätteet, joille ei löydy vielä toistaiseksi kierrätysväylää, hyödynnetään energiana. LSJH toimitti vuoden 2016 aikana polttokelpoista jätettä ja sekajätettä Vantaan, Riihimäen, Vaasan ja Tukholman jätevoimaloihin yhteensä reilut 90 000 tonnia. Jätteiden siirtokuljetukset kotimaassa ostetaan Kuljetus ja Maansiirto Viidalta, ulkomaan viennin hoitaa Gemifin Oy. 

LSJH on mukana Lounaisen Suomen Hankintarenkaassa

Lounais-Suomen Jätehuolto on yksi Lounaisen Suomen Hankintarenkaan muodostavasta neljästä jätelaitoksesta. Hankintarengas on perustettu vuonna 2013 huolehtimaan sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämisen palveluhankinnasta koko lounaiseen Suomeen. LSJH:n lisäksi hankintarenkaaseen kuuluu Loimi-Hämeen Jätehuolto, Rauman Seudun Jätehuoltolaitos ja Porin jätehuolto.

Hankintarengas huolehtii noin 730 000 asukkaan sekajätteen ja polttokelpoisen jätteen hyödyntämispalvelun hankinnasta. Hankintarengasta johtaa jätelaitosten johdosta koostuva johtoryhmä. Hankintarenkaan käytännön asioita suunnittelee ja toteuttaa hankintarenkaan logistiikkapäällikkö sekä hankintarenkaan jätelaitosten työntekijöistä muodostettu työryhmä. Työryhmä suunnitteli yhteistyössä suunnittelutoimiston kanssa työturvallisuutta parantamaan kuormantarkastustelineet, joita voi käyttää kuormien peitteiden kiinnittämisessä. Teline rakennettiin loppuvuonna Turkuun Topinojan jätekeskukseen.

Vuonna 2016 hankintarengas kilpailutti sekalaisen yhdyskuntajätteen hyödyntämispalvelun välivuosille 2018-2019 (optio 2020). Lounais-Suomen Jätehuollon toimialueelta lähtee vuodesta 2018 alkaen polttokelpoista jätettä energiahyötykäyttöön Riihimäen Ekokemin jätevoimalaan, Kotkaan Kotkan Energia Oy:n voimalaan, Tukholman Fortum Värme AB:n voimalaan ja Tallinnaan Eesti Energi AS IRUn voimalaan. Hyödyntämistä voidaan jatkaa näissä jätevoimaloissa vielä optiokautena 1.1.-30.6.2020. Lisäksi hankintarenkaan jätelaitosten polttokelpoista yhdyskuntajätettä tullaan toimittamaan Westenergyn jätevoimalaan ja Revisolin lajittelulaitokseen Vaasaan.

Kotimaasta ei ollut saatavissa riittävästi hyödyntämiskapasiteettia, joten osa jätteestä on vietävä käsiteltäväksi ulkomaille. Hankintarenkaan järjestämässä kilpailutuksessa oli mukana myös Loimi-Hämeen Jätehuolto omalla jätemäärällään. Kilpailutus oli tarpeen tehdä, koska Lounaisen Suomen Hankintarenkaan hankintapäätös Saloon suunnitellun jätevoimalan palvelunhankinnasta oli edelleen korkeimman hallinto-oikeiden käsittelyssä vuoden 2016 lopussa.

Vaaralliset jätteet

Haitallisia aineita sisältävät jätteet toimitetaan käsiteltäviksi asianmukaisissa laitoksissa, kuten Riihimäellä Fortum Waste Solutions Oy:n (aiemmin Ekokem Oyj) käsittelylaitoksessa.

Yhteistyö tuottajayhteisöjen kanssa

LSJH vastaanottaa jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla myös tuottajavastuujätteitä tuottajayhteisöjen lukuun. Vuonna 2016 tuottajavastuujätteitä vastaanotettiin 7 829 tonnia, mikä oli noin 18 % vähemmän kuin vuonna 2015.

LSJH:n sopimuskumppanit on eritelty alla olevassa taulukossa. Tuotteen valmistaja, pakkausjätteen osalta pakkaaja ja maahantuojat vastaavat tuottajayhteisöjen kautta käytöstä poistettujen tuotteiden keräyksestä, esikäsittelystä, kierrätyksestä, hyödyntämisestä ja muun jätehuollon järjestämisestä sekä niistä aiheutuvista kustannuksista.