Vuosikatsaus 2016
Jätteen vastaanottopalvelut

Jätteen vastaanottopalvelut

Lounais-Suomen Jätehuollolla on 12 monipuolista jätekeskusta ja lajitteluasemaa, jonne asukkaat voivat tuoda kaikki ne jätteet, joita ei voi laittaa kodin jäteastiaan. Haja-asutusalueella lajitteluasemapalveluita täydentää kiertävä Siira-auto.

Vaarallisia jätteitä vastaanottavat lajitteluasemien lisäksi Yrjö Ympäristöauto ja neljän kierrätyskeskuksen yhteydessä olevat kontit sekä Akseli Kiinteistöpalvelujen Varissuon vastaanottopiste. Lääkejätteet voi viedä apteekkeihin. Kesäaikaan on lisäksi saaristossa laivakeräyksiä. Paperi ja pakkausjätteet kierrätetään pääosin kiinteistöjen erilliskeräyksillä sekä Rinki-ekopisteiden ja LSJH:n kierrätyspisteiden kautta.

Jätekeskukset ja lajitteluasemat

Suurten jäte-erien vastaanottopalvelut on keskitetty jätekeskuksiin, joissa on jätteiden vastaanoton lisäksi jätteiden käsittelytoimintoja. Keskukset ovat Isosuon jätekeskus Raisiossa, Korvenmäen jätekeskus Salossa, Rauhalan jätekeskus Paraisilla ja Topinojan jätekeskus Turussa. Polttokelpoisen jätteen ja erilliskerätyn biojätteen kuormat vastaanotetaan Korvenmäen ja Topinojan jätekeskuksissa, joissa jätteet kuormataan rekkoihin ja toimitetaan hyödyntämislaitoksiin.

Kotitalouksia sekä muita pienasiakkaita palvellaan jätekeskusten yhteydessä olevilla lajitteluasemilla ja kahdeksalla erillisellä lajitteluasemalla. Erilliset lajitteluasemat sijaitsevat Tarvasjoella, Houtskarissa, Kemiönsaaressa, Korppoossa, Paimiossa, Perniössä, Yläneellä ja Utössä.

Siira eli pyörillä liikkuva lajitteluasema palvelee alueilla, joista on pitkä välimatka LSJH:n kiinteisiin palvelupisteisiin. Siiran vastaanottomaksut ovat samat kuin LSJH:n kiinteillä lajitteluasemilla. Vuonna 2016 Siiran palveluja käytti 475 asiakasta.

Jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla jätteet lajitellaan jopa 30 eri jakeeseen. Niistä suurin osa voidaan kierrättää materiaalina tai hyödyntää muulla tavalla. Vastaanotetut jätteet kuljetetaan asemilta eteenpäin hyödynnettäväksi ja käsiteltäväksi. Vuonna 2016 astiakeramiikan keräys laajeni kaikille LSJH:n asemille. Uutena jakeena valikoimaan tuli poistotekstiilit. Turun ja Salon seudulla jätteiden vastaanottovalikoimissa oli aiemmin pieniä eroja, mutta yhtenäiset palvelut saatiin käyttöön vuoden 2016 alussa.

Vaarallisten jätteiden vastaanotto

Jätekeskusten ja lajitteluasemien lisäksi vaarallisia jätteitä vastaanottavat kunnissa kiertävä Yrjö Ympäristöauto ja LSJH:n yhteistyökumppanit, Liedon Kisällikellari, Kaarinan kierrätyskeskus, Raision ja Turun Ekotorit sekä Akseli Kiinteistöpalvelut Turun Varissuolla. LSJH tekee yhteistyötä apteekkien kanssa kotitalouksien lääkejätteiden vastaanotossa. Vaarallisia jätteitä kerätään lisäksi saariston laivakeräyksissä.

Vaaralliset jätteet otetaan asukkailta vastaan maksutta. Vaarallisia jätteitä vastaanotettiin ja toimitettiin käsiteltäväksi vuonna 2016 yhteensä noin 610 tonnia. Suurin osa vaarallisista jätteistä tuodaan lajitteluasemille. Yrjö-auto keräsi 118 pysähdyspaikassaan kotitalouksien vaarallisia jätteitä yhteensä 35 tonnia ja saariston laivakeräyksessä niitä kertyi 3,4 tonnia.

Laiva saaristossa ja lavat mantereella

Laivakeräykset LSJH järjestää yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa. Kesällä 2016 laiva keräsi metalliromua 24 840 kiloa, sähkölaitteita 3320 kiloa, akkuja 1800 kiloa ja muita vaarallisia jätteitä 1600 kiloa. Autoromuja saatiin talteen 3 980 kilon edestä. Remonttijätteitä kerättiin suursäkeillä ja niitä kertyi 1 580 kiloa. Suursäkkikeräys oli maksullinen, muut edellä mainitut jätteet maksuttomia. 

Vuosia saaristossa kiertänyt m/s Roope -alus on jäänyt lisääntyvien jätemäärien myötä liian pieneksi. PSS:n uusi huoltoalus, jonka jätehuoltokaluston suunnitteluun myös LSJH on osallistunut, valmistuu toukokuussa 2017.

Mantereella on kerätty metallia ja sähkölaitteita lavakeräyksinä. Vuonna 2016 saatiin talteen sähkölaitteita 43 230 kiloa ja suuria kodinkoneita 17 950 kiloa sekä sekapeltiä yli 89 620 kiloa. Valitettavasti mantereen lavakeräysten yhteydessä havaittiin huomattavia väärinkäytöksiä, joten niitä ei järjestetä enää vuonna 2017. Keräysten tilalle ollaan suunnittelemassa korvaavaa toimintaa.

Kierrätyspisteet

Vuoden 2016 alussa tuli voimaan kuluttajapakkausten tuottajavastuu, jolloin pakkausten keräys- ja kierrätysvelvoite siirtyi kunnilta pakkausten tuottajille eli käytännössä Suomen Pakkauskierrätys Rinki Oy:lle. LSJH tehosti ja uudisti tämän vuoksi ylläpitämäänsä kierrätyspisteverkostoa.  Kierrätyspisteet, joita oli vuoden lopussa 99 kpl, sijaitsevat pääsääntöisesti siellä, missä Rinki-ekopisteitä ei ole.  Lisäksi LSJH:lla on yhteistyössä Pidä Saaristo Siistinä ry:n kanssa 45 kierrätyspistettä Paraisten ja Kemiönsaaren ulkosaaristossa.

LSJH:n kierrätyspisteillä kerätään lasipakkauksia ja metallia sekä paperin tuottajayhteisön, Paperinkeräys Oy:n toimesta paperia. Pisteiden siisteydestä huolehditaan siivouskäynneillä, joita tehtiin vuonna 2016 yhteensä 3 650.

Saariston jätepiste