Vuosikatsaus 2016
Taloudellinen vastuu

Taloudellinen vastuu

LSJH:n tavoitteena on jätehuoltopalveluiden tuottaminen asukkaille mahdollisimman taloudellisesti, tehokkaasti, laadukkaasti ja ympäristöystävällisesti. Kunnan vastuulla olevan jätehuollon kustannukset katetaan jätehuoltoviranomaisen määräämillä jätemaksuilla ja pieneltä osin myyntituloilla. Koska LSJH:n tehtävänä on tuottaa kuntalaisille julkista peruspalvelua, se ei tavoittele merkittävää voittoa. Omistajille voidaan jakaa kohtuullista tuottoa.

LSJH:n osakkuusyhtiö Ekopartnerit Turku Oy tarjoaa palvelua yritystoiminnalle. Osakkuusyhtiön toiminnasta saatavilla osinkotuotoilla tuetaan lakisääteistä perustoimintaa. LSJH:n tytäryhtiö Kiertomaa Oy perustettiin vuonna 2016, mutta sen liiketoiminta alkoi vasta keväällä 2017.
Kulunut vuosi oli Lounais-Suomen Jätehuolto Oy:n ensimmäinen kokonainen toimintavuosi. Rouskis Oy ja Turun Seudun Jätehuolto Oy fuusioituivat 31.8.2015. Vuoden 2016 liikevaihdoksi muodostui 26 680 245 euroa, liiketoiminnan muiden tuottojen kanssa yhteen laskettuna tuotot olivat yhteensä 28 108 550 euroa. Liiketoiminnan kulut olivat 26 382 819 euroa. Tilikauden tulos on 1 725 731 euroa. 

Yhdyskuntajätteiden käsittelymaksut ovat LSJH:n suurin tulonlähde. Jätteiden toimittaminen edelleen kierrätykseen ja energiahyötykäyttöön aiheuttaa myös suurimmat kustannukset. 



Yhtiö on velvollinen erittelemään kirjanpidossaan lakisääteisen ja markkinaehtoisen toiminnan taloudellisen jakaantumisen. Vuonna 2016 markkinaehtoisten palvelujen tuloja oli 2 259 920 euroa eli 8 % yhtiön tuloista.  

Investoinnit

Yhtiö ei ottanut tilikauden aikana ulkopuolista rahoitusta. Toimintakauden nettoinvestoinnit olivat yhteensä 1 018 556 euroa. Toteutuneiden investointien lisäksi yhtiöllä oli tilinpäätöshetkellä 190 243 euroa keskeneräisiä investointeja. 

Merkittäviä investointeja oli Korvenmäen jätekeskuksen alueella valmistunut kaasunkeräyksen parantamisurakka syksyllä 2016. Yhtiön sisäisen ja ulkoisen raportoinnin kehittämiseksi hankittiin tarpeellisia it-sovelluksia ja Topinojan vaakarakennus ostettiin omaksi Turun kaupungilta. Lisäksi tehtiin erilaisia aluerakennustöitä yhtiön jätekeskuksissa ja lajitteluasemilla. Topinojan, lsosuon ja Rauhalan jätekeskuksissa sekä Auranmaan lajitteluasemalla parannettiin aluevalvontaa. Tehdyt investoinnit rahoitettiin kassavaroin.

Merkittävimpiä rakennushankkeita päättyneellä tilikaudella olivat muun muassa Topinojan jätekeskuksen vanhan kaatopaikan noin 2,5 hehtaarin pintarakenteiden rakentaminen. Urakkaan sisältyi myös 3 kappaletta kaatopaikkakaasun keräyskaivoja. Topinojan pintarakenneurakka rahoitettiin Turun kaupungille maksetusta jälkihoitomaksusta.

Perusmaksu Salon seudulla

Perusmaksutulolla katetaan jäteneuvonnasta, kierrätyspisteiden ylläpitämisestä, vaarallisten jätteiden keräyksestä ja kuljetuksesta sekä jätekeskusten, lajitteluasemien ja jäterekisterin ylläpitämisestä aiheutuneita kustannuksia. Maksulla katetaan myös kuntien yhteisen jätehuoltolautakunnan toiminta. Oheisessa kuviossa esitetään perusmaksutulon käyttö Salon seudulla vuoden 2016 aikana. Perusmaksulla katettavia kustannuksia kertyi yhteensä 1 128 502 euroa. Noin 300 000 euroa näistä kustannuksista katettiin jätteenkäsittelymaksuilla.

 

Tilinpäätöstiedot


Tuloslaskelma ja tase, PDF-tiedosto