Vuosikatsaus 2016
Toimitusjohtajan katsaus

Toimitusjohtajan katsaus

Mihin kuntavastuullista jätehuoltoa tarvitaan?

Toimimaton jätehuolto lisää sairastavuutta, likaa ympäristön ja vaarantaa yhteiskunnan toimivuuden. Tämä on edelleen nähtävissä eri puolilla maailmaa lukuisissa maissa, joissa jätteistä ei huolehdita kokonaisuutena ja järjestelmällisesti koko ketjun osalta. Järjestetyn jätehuollon piirissä on ISWA:n (kansainvälinen jätehuoltoyhdistys) selvityksen mukaan vasta alle puolet maailman väestöstä. Monissa paikoin luvattomat ja hoitamattomat kaatopaikat ovat arkipäivää, tai jätteet hylätään aivan asuinpaikkojen läheisyyteen. Näissä maissa kiertotalous on vielä tuntematon käsite.

Meillä Suomessa tilanne on toisin. Lounais-Suomen Jätehuolto (LSJH) on perustettu palvelemaan sinua ja yhdenvertaisesti kaikkia toimialueen asukkaita. Yhtiön omistajia ovat kunnat ja sitä kautta me kuntalaiset. Yhtiö huolehtii jätteiden resurssiviisaasta hyödyntämisestä ja turvallisesta käsittelystä, puhtaasta ympäristöstä ja jätehuollon jatkuvasta kehittämisestä.

Toimiva jätehuolto on laadukasta ja samalla kustannustehokasta. Jätehuollon kehittäminen perustuu paitsi lainsäädäntöön, myös aktiiviseen eteenpäin menemiseen erilaisten kehityshankkeiden kautta. Kehitystyö vaatii taustaksi tutkittua tietoa. Jätehuollon toteutusta seurataan monen eri mittarin avulla. Tietoa seurannasta löydät muun muassa tästä vuosikatsauksesta. Mitatut ja analysoidut tulokset ovat laadun varmistajana sekä perustoiminnassa että tulevaisuuden suunnittelussa.

LSJH panosti vuonna 2016 voimakkaasti tulevaisuuden ratkaisuihin selvittämällä ja käynnistämällä useita kierrätystä ja uudelleenkäyttöä tukevia hankkeita. Tekstiilijätteiden hyödyntämistä selvitettiin tekstiili 2.0 -hankkeessa. Tämä hanke johti nyt käynnissä oleviin valtakunnallisesti merkittäviin Telaketju-hankkeisiin. LSJH:n suurinta jätekeskusta Turun Topinojaa valmisteltiin kiertotalouden kasvualustaksi. Tämä kehitystyö jatkuu edelleen yhdessä verrokkijätekeskusten kanssa. Kehityshankkeissa on LSJH:n lisäksi mukana yrityksiä, korkeakouluja, tutkimuslaitoksia ja kolmannen sektorin toimijoita. Avoimella yhteistyöllä luomme uusia ratkaisuja. LSJH toimii vahvasti kiertotalouden kasvualustana ja mahdollistaa osaltaan uutta yritystoimintaa ja uusia työpaikkoja seudulle.

Kierrätys on upea asia, mutta laatukierrätykseen panostaminen ei ole ilmaista – saati yksinkertaista. Ilmastovaikutukset tulee selvittää, ja ratkaisujen taustaksi tarvitaan kattavia elinkaariarviointeja. Kierrätettävillä jätemateriaaleilla on oltava todellista hyötykäyttöä ja riittävää arvoa. Samalla jätteissä olevat haitta-aineet on pystyttävä poistamaan kierrosta. Miten tämä kaikki onnistuu? Jätehuolto tarvitsee kumppanikseen kehittyneitä kierrätystuotteiden markkinoita. Kaiken perustana on kotitalouksissa tehtävä syntypaikkalajittelu, jota tuetaan kattavan neuvontapalvelun avulla. Vaarallinen jäte ja materiaalina kierrätettävät jätteet kerätään ja käsitellään erikseen. Kierrätyskelvoton, mutta polttokelpoinen jäte, hyödynnetäänkin korkealla hyötysuhteella kaukolämmön ja sähkön tuotannossa.

Vuonna 2016 polttokelpoista jätettä jouduttiin viemään lukuisiin kaukana oleviin jätevoimaloihin muualle Suomeen ja Turun seudulta myös Ruotsiin. Jätteiden vientiralli jatkuu ikävä kyllä myös lähivuosina, mutta LSJH tekee kaikkensa, jotta lounaiseen Suomeen saataisiin oma kustannustehokas alueellinen jäte-energiaratkaisu täydentämään kiertotalouden kokonaisuutta.

LSJH on olemassa asukkaita varten. Työntekijämme varmistavat yhdyskuntajätehuollon kokonaisuuden toimivuuden ja tehokkuuden puolestasi. Jätehuollon peruspalvelumme toimivat kaikissa olosuhteissa.

Kaikkein tärkein tekijä jätehuollossa olet kuitenkin sinä. Kestävillä kulutusvalinnoilla ja lajittelemalla jätteesi olet mukana kiertotaloudessa.