Vuosikatsaus 2016
Jätehuolto kiinteistöllä

Jätehuolto kiinteistöillä

Asuinkiinteistöjen jätteet noudetaan kahdella eri tavalla LSJH:n toimialueella. Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa LSJH kilpailuttaa jätteenkuljettajan alueella, ja asukas tilaa jäteastian tyhjennyksen LSJH:n asiakaspalvelusta. Jäteastian tyhjennyshinnat perustuvat jätehuoltolautakunnan määräämään jätetaksaan. Kiinteistön haltijan järjestämässä kuljetuksessa asukas tai isännöitsijä tilaa jäteastioiden tyhjennyksen alueella palvelua tarjoavilta jätteenkuljettajilta. Kiinteistön haltijan järjestämässä jätteenkuljetuksessa jätteenkuljettaja laskuttaa asiakasta palvelusta oman hinnastonsa mukaan.

LSJH:n toimialueella on yhteensä noin 128 500 asuinkiinteistöä, joista vakituisia on noin 93 500 ja vapaa-ajan kiinteistöjä noin 35 000. Kaikkien asuinkiinteistöjen käytössä on oltava jäteastia päivittäisille talousjätteille, jota Turun seudulla kutsutaan polttokelpoiseksi jätteeksi ja Salon seudulla sekajätteeksi. Vapaa-ajan asunnolla jäteastia on oltava käytössä touko–syyskuun aikana. Kerros- ja rivitaloissa on lisäksi oltava astiat kierrätettäville jätteille jätehuoltomääräysten mukaisesti.

Kunnan järjestämä jätteenkuljetus

Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen piirissä oli vuonna 2016 noin 77 500 asukasta ja 42 700 kiinteistöä. Jäteastiatyhjennyksiä oli 551 996 kpl. Hankalien kulkuyhteyksien päässä olevilla alueilla kuten saaristossa, jätteet kerätään aluekeräyksenä yhteisistä jäteastioista. LSJH ylläpitää aluekeräyspisteitä päivittäiselle talousjätteelle Kemiönsaaressa, Maskussa, Naantalissa ja Paraisten saaristossa. Osa aluekeräyspisteiden tyhjennyksistä hoidetaan huolto- ja yhteysaluksilla.

Kunnan järjestämä ns. paikkaava kiinteistökohtainen keräys päättyi jätehuoltolautakunnan päätöksellä Salon Kiskossa 31.8.2016 ja Sauvossa sekä Paimiossa 31.12.2016.

Vuonna 2016 polttokelpoisen jätteen keräys kilpailutettiin Kemiönsaaressa. Uusia, vuonna 2015 kilpailutettuja urakoita käynnistettiin 3 kpl. Niitä olivat koko alueen kattava bio- ja hyötyjäteurakka sekä polttokelpoisen jätteen urakat Nousiaisissa ja Mynämäellä. Kunnan järjestämässä jätteenkuljetuksessa on tällä hetkellä 25 urakkaa, joita hoitaa 11 kuljetusurakoitsijaa: Lassila & Tikanoja Oyj (Turun ja Tammisaaren yksiköt), Suez Suomi Oy, Kiinteistöhuolto M. Valkama, Turun Seudun Hyötykuljetus Oy, Lindqvist Trans, RenoNorden Oy, H.Koskinen Oy, Cedde Trans Kb, F:ma Transport F. Lindholm ja Transport Sundman Ab Oy. Näiden lisäksi saarien jätepistetyhjennyksiä hoitaa F:ma Patrik Johansson, Jarl Lindroth sekä Pidä Saaristo Siistinä ry.

Kunnan järjestämän jätteen kuljetuksen alueella on mahdollista ostaa astia ja astian toimituspalvelu. Lisäksi LSJH vuokraa jäteastioita. Vuonna 2016 LSJH toimitti kiinteistöille noin 440 jäteastiaa.

Jätemaksulaskuja lähetettiin yhteensä 138 663, joista perusmaksuja oli reilu 34 000 kpl (Salo, Sauvo, Paimio, Kemiönsaari).

Biojätteen erilliskeräys käynnistyi Turun seudulla

Biojätteiden erilliskeräys aloitettiin Turun alueella 1.1.2016. Samalla kaatopaikkajätteen erilliskeräys lopetettiin. Turun alueella biojätteen erilliskeräysvelvoite koskee kiinteistöjä, joissa on 20 tai enemmän huoneistoa, ja alueista vain Kaarinaa, Lietoa, Raisiota, Turkua sekä kanta-Maskua, kanta-Naantalia ja kanta-Paraista. Salossa, Paimiossa, Sauvossa ja Kemiönsaarella biojätettä on jo erilliskerätty toistakymmentä vuotta. Tällä alueella velvoite koskee kiinteistöjä, joissa on 5 tai enemmän huoneistoa. Vuonna 2016 erilliskerätyn biojätteen kokonaismäärä oli noin 7 600 tonnia. Vuonna 2015, ennen Turun alueen erilliskeräysvelvoitetta, määrä oli 5 000 tonnia, joten nousua biojätteen määrässä oli yli 50%. Kunnan järjestämän jätteenkuljetuksen kunnissa suoritettiin lähes 14 000 biojätetyhjennystä vuoden 2016 aikana.

Biojätteen tehostunut lajittelu näkyi myös jätteen koostumustutkimuksissa. Polttokelpoisen jätteen joukossa olevan biojätteen osuus oli syksyllä 2016 tehdyssä tutkimuksessa laskenut selvästi aiempaan tutkimukseen verrattuna. Elintarvikeperäistä biojätettä oli rivi- ja kerrostaloalueilta kerätyssä jätteessä 5-8 prosenttiyksikköä vähemmän kuin kevään 2015 tutkimuksessa.

Naantalin ja Maskun aluekeräysjärjestelmän uudistus

Naantalin ja Maskun kunnissa vuonna 2016 tehdyssä uudistuksessa siirryttiin aluekeräyksestä pääosin kiinteistökohtaiseen jätteen keräykseen. Jätteen aluekeräysastiat palvelevat nyt pääasiassa saarikiinteistöjä, joihin ei pääse autolla. Kiinteistökohtaisen ja aluekeräyksen alueet määritettiin kartalla Turun kaupunkiseudun jätehuoltomääräyksien hyväksymisen yhteydessä.

Muutos vähensi aluekeräyspisteiden roskaantumista. Roskaantumista hillitsi myös pisteiden lukitseminen ja runsas tiedottaminen. Polttokelpoisen jätteen määrä myös pieneni, koska remonttijätteet päätyivät useammin niille kuuluvaan vastaanottoon eli lajitteluasemille, kiertävään Siira-autoon ja jätekeskuksiin.

Haja-asutusalueen lietehuolto

Viemäriverkoston ulkopuolella olevien kiinteistöjen sakokaivot on tyhjennettävä vähintään kerran vuodessa ja umpisäiliöt tarvittaessa. Tämä koskee myös kesämökkien lietekaivoja. Kemiönsaaressa sako- ja umpikaivolietteet kuljetetaan ulkosaaristoa lukuun ottamatta kunnan järjestämänä jätteenkuljetuksena ja lietekaivojen tyhjennyksistä sovitaan LSJH:n kanssa. Muissa kunnissa ja Kemiönsaaren ulkosaaristossa asukkaat sopivat tyhjennyksistä valitsemansa lietteenkuljettajan kanssa.

Sako- ja umpikaivojen tyhjennysalueella on Kemiönsaaren pääsaarella, Rosala-Hiittisissä ja Högsårassa yhteensä 2 230 kiinteistöä. Vuonna 2016 tyhjennyksiä tehtiin noin 2 700 kpl ja kerätyn lietteen määrä oli noin 8 600 m3.

Julkisten palvelujen jätehuollon kehittäminen

LSJH tarjoaa kehittämisapua julkisten toimijoiden sekä yksityisten sosiaali-, terveys- ja koulutusalan yritysten jätehuoltoon. Palvelukonsepti sisältää jätehuoltokartoitukset, raportointipalvelut, konsultoinnin sekä koulutus- ja materiaalipalvelut.

Jätehuoltokartoituksia tehtiin vuonna 2016 kaikkiaan 17 kiinteistössä julkisella puolella. Niissä tarkasteltiin kiinteistöjen jätehuollon määräystenmukaisuutta, kustannustehokkuutta ja työturvallisuutta. Kiinteistöt saivat selvät toimenpidesuositukset havaittujen kehittämiskohtien kuntoon saattamiseksi.

Pakkausmuovien keräyskokeilu aloitettiin 12 Turun Arkean laitoskeittiössä sekä Kaarinan terveyskeskuksessa. Kokeilussa selvitetään keittiöistä syntyvän muovijätteen määrää ja laatua, sekä etsitään toimivia ratkaisuja pakkausmuovin keräyskäytäntöihin. Kokeilu jatkuu vuonna 2017.

Vuoden 2016 lopulla sähköisessä asiakasraportoinnissa oli mukana noin 300 julkista kiinteistöä.

Talkoolavat, remppakärryt ja noutopalvelu

LSJH vuokraa talkoolavoja kodin ja pihan siivous- ja remonttikohteisiin. Lavat on mahdollista jakaa kolmeen lokeroon, jolloin lajittelu tehostuu ja asiakas voi säästää jätekustannuksissa. Vuonna 2016 talkoolava toimitettiin 70 eri kohteeseen. Kotitaloudet voivat vuokrata myös peräkärryn LSJH:n lajitteluasemilta.

Kotitaloudet voivat tilata noutopalvelun lajitteluasemalle toimitettaville suurille esineille ja valmiiksi pakatuille jätteille. Jätteet noudetaan pakettiautolla asiakkaan luota. Vuonna 2016 noudettiin suurikokoisia jätteitä ja muuta valmiiksi pakattua jätettä pakettiautolla yhteensä 181 kertaa.